”Persiko-hy” är ett välkänt begrepp när man vill beskriva len och fin hy, eller när någon säger vilken typ av hy de eftersträvar. Vill du också ha persiko-hy? Jobba med både insidan och utsidan. utsidan.

Största organet

Huden är kroppens största organ. Den är vår sköld mot omvärldens väta och gifter. Det är inte rynkor som gör att huden ser sjaskig ut, det är fräschören. Om du ser till att huden håller sig smidig och har en frisk lyster ser den betydligt yngre ut.

En del i hyns fräschör och även för att bibehålla så mycket fyllighet som du kan är förstås kosten. Cellerna behöver förstärkning ju äldre de blir. Kollagennivån går ner, den behöver du stoppa i dig inifrån eftersom den finns i ett inre hudlager, hyaluronsyra likaså samt elastan. C-vitaminer är viktigt och aminosyror – proteiner. Det går att skaffa sig persikohy oavsett ålder.

Behovet utifrån

Att ånga huden är ett utmärkt sätt att vidga porerna och rena den, upprepade ”ångningar” ovanför kastrullen gör huden mjuk samt ökar blodcirkulationen och du kan använda ett milt ansiktsvatten efteråt samt smörja in dig med en kräm som passar din hudtyp. Naturligtvis ska du inte röka, det påverkar både färg och form hos dina hudceller. Krämen behöver vara cellåterbildande och tillföra fukt, gärna ekologisk så att du slipper kemikalier.