Det mest populära är förmodligen att hitta en anti-rynk kräm som passar till huden. Dyrare krämer inte alltid bättre, detta varierar. I en omfattande test som presenterades i Expressen visade sig Nivea, som inte är dyrast, ha det bästa resultatet i att minska ålderstecknen.

Din hy

Krämer fungerar olika bra för olika hudtyper, det är förrädiskt att läsa rekommendationer. Den som har en åsikt om en kräm kanske har torr hy medan din är fet. Du kan inte bromsa åldrandet, men man kan se fräschare ut genom bra blodcirkulation från motionerande och äta hälsosamt.

Hyn är en sköld för kroppen. Forskning pågår löpande för att skapa krämer som tränger ner inuti huden. När du smörjer på en kräm är det hornlagret du smörjer in. Du måste vara helt ren innan eftersom detta hudlager består av döda hudceller som du behöver ta bort. Under hornlagret ligger epidermis. Längre in ligger dermis-hudlagret där elastin och kollagen finns, samt proteiner. Det kan du komma åt inifrån. Du kan äta kollagen, lite extra aminosyror och hyaluronsyra. Dermis avgör om din hy ska vara fortsatt elastisk.

När människor blir äldre minskar nybildning av elastin och kollagen, detta behöver fyllas på inifrån. Krämer ska innehålla fukt och fett, och om det är en anti-rynk kräm behöver den också främja cellbildning.