För mer än hundra år sedan var det vackert med ljus och slät hy. För kvinnorna var en ungdomlig hy viktigare än något annat, men det skulle ta många år innan hudvård som rutin introducerades. Detta skedde först på 60-talet och därifrån utvecklades hudvårdsserier som efter 80-och 90-talet även innehöll vitaminer.

Den mogna hyn

Vad menas med ”mogen hy”? När vi åldras ”mognar” inte bara kroppen, även huden går igenom en åldrandeprocess. Denna process påverkas av dina gener och din miljö, samt hur du sköter om dig själv. Om du stressar mycket och äter sämre produkter i din kropp syns det i huden. Vi kan inte hindra att huden åldras men vi kan påverka sättet den åldras på.

Hyn behöver tas om hand både inifrån och utifrån, vi kan inte stoppa att förnyelsen av celler bromsas med åren, men vi kan påverka spänst och lyster. Fukten och fettet i hudcellerna minskar med åren och kroppens tillverkning av vitala ämnen bromsas, som hyaluronsyra, elastin och kollagen. Dessa ämnen behöver tillföras.

Undvik standardtvål

Om du tvättar ansiktet med standardtvål eller starka vätskor som ska ”rena” kan du skada det naturliga skyddet som finns i hyn. Dessutom har alla människor olika hudtyper som behöver behandlas olika. Milda ansiktsvatten är att rekommendera, eller en mild tvål med mycket fuktkräm i sig. Ansiktsvattnet har en funktion att binda fukt samt göra att den kräm du använder bättre tränger in i hyn. Din mogna hud kan inte ta upp fukt i torrt tillstånd.

Efter ansiktsvatten behöver den mogna hyn en kräm som innehåller rikligt med fukt, kanske olja, du behöver också fett samt krämen behöver främja cellförnyelsen. Man kan prova olika krämer och utvärdera dem efter cirka en månads daglig användning, det är bästa sättet att få veta vad som verkligen är en match för din hy. Vissa fotomodeller i USA sover med vaselin runt ögonen eftersom detta mjukar upp ordentligt.

Den unga hyn

Man kan tro att man inte behöver lägga så mycket tid på sin hy när man är ung, men det stämmer inte. Det är en utmärkt tid att grundlägga en frisk hy och få en bra start för att den ska se bättre ut senare i livet. Det är dags att börja redan i tonåren.

Satsa på en bra rengöringskräm som är mild och naturlig. Om du behöver mer fukt finns det ansiktsmasker på de flesta apotek för olika hudtyper. Om du är i 20-årsåldern är antioxidanter en prioritet. De är ett skydd mot de fria radikalerna och hjälper din hy att hålla sig vid god vigör. Här spelar det ingen roll om du har torr eller fet hy – återfukta den ordentligt. Tänk också på att välja produkterna med solskyddsfaktor för att förebygga – när du blir äldre finns det annars risk för att huden ser äldre ut än den behöver. Solen är en stor trigger till hyns åldrande.

Att välja kräm

Välj utifrån din specifika hudtyp. Det är kombinationen av vad du äter och vad du ger hornlagret, ditt yttersta hudlager, som bestämmer hur din hy ser ut.