Det finns saker som din hy inte mår bra av – rökning är en stor bov då det försämrar blodcirkulationen som är mycket viktig för att hyn ska se fräsch och uppiggad ut. Rökning kryper på dig och tar sakta bort din lyster, en dag kan du vakna upp efter flera år och plötsligt har den tappat sin vigör. Alkohol är förstås heller inte bra om du brukar det dagligen, det kan ge ett pluffsigt intryck och dricker du väldigt ofta och rikligt kan hyn också få en rödflammig ton.

Nycklar i hudvården

Motion är oerhört viktigt eftersom detta är en nyckel till blodcirkulationen. Du behöver inte träna på elitnivå, men dagliga raska promenader där du får en pulsökning gör skillnad – och tränar du hårdare är det också bra. Kroppens cirkulation påverkar hur du ser ut i ansiktet.

En annan nyckelfaktor är solskydd eftersom solens strålar gör att huden åldras. Solskyddsformeln skapades av LÓreals grundare som var kemist och hette Eugene Schueller och året var 1936. Två år senare var det den österrikiska kemisten Franz Greiter som tog fram det första solskyddsmedlet till marknaden. Det hade solskyddsfaktor 2 och kallades allmänt för ”Glacier Cream”. Företaget Piz Buin var snabba att plocka upp formeln och använder den än idag.