Om du älskar hudvård har du säkerligen byggt upp en liten samling därhemma. Kanske har du både sådant som förvaras i badrumsskåp, necessär och hyllor? Men både hudvård och smink har ett bäst före-datum precis som mycket annat. Om du kollar på baksidan av dina produkter så ser du hur länge en öppnad förpackning håller. Det kan vara bra att rensa och se över sin hudvård åtminstone en gång om året. Då kan du rensa ut det som inte längre används och bara ha kvar det viktigaste.

Gör plats i badrumsskåpet

Det finns en annan anledning att städa rent och det är att du får ett mer organiserat badrumsskåp där varje sak har sin plats. Om du har ett överfyllt badrumsskåp är det lätt att produkter glöms bort då de inte syns längst in i hörnet. Försök att bara förvara det viktigaste i skåpet så du har koll på din hudvårdsrutin. Var också uppmärksam när du öppnar en ny produkt så du vet ungefär hur lång tid du har använt den. Du kan till exempel ställa de äldsta produkterna längst fram så du vet att de måste användas först. Du kan också sortera dem så att alla liknande produkter står bredvid varandra.

Tänk på att det samlas bakterier

Så snart du öppnar en ny produkt kommer det börja samlas bakterier. Vissa sminkprodukter som läppglans och mascara är extra känsliga eftersom de alltid kommer i direktkontakt med huden. Därför är hållbarheten oftast inte längre än tre månader på dessa. Om du använder produkter som är för gamla på huden kan du lättare få problem med akne och irritationer. Därför är det också bra att inte köpa på dig fler produkter än du hinner använda. Annars blir det lätt att du har en massa halvtomma produkter hemma i skåpen.

Så ska hudvård förvaras

Hudvård bör ses som en färskvara och många ingredienser förlorar också sitt syfte när de blir för gamla. Det gäller särskilt de produkter som har aktiva ingredienser. Många känsliga produkter görs i pumpflaska eftersom de är väldigt känsliga för bakterier. Alla produkter ska alltid hållas borta från direkt solljus. Därför är det inte så lämpligt att ha dem på ett fönsterbräde eller liknande. Tänk också på det när du är ute och reser. De ska inte heller förvaras i ett för fuktigt och varmt rum. Om du har ett väldigt litet badrum där du ofta duschar varmt är det bättre att ha din hudvård på en annan plats.

Något som också är bra att tänka på är att inte förvara produkter i bilen. Många lägger säkert ett läppglans eller en kräm i bilen för att snabbt kunna bättra på sminket. Dock är det inget som rekommenderas eftersom bilen utsätts för stora temperaturskillnader. Det gäller särskilt här i Norden.

Var försiktig med burkar

Du bör även vara extra försiktig med burkar där du måste stoppa ner fingrarna för att ta kräm. Här är det väldigt lätt för bakterier att gro, vilket kommer ha negativ inverkan på din hud.